Немає нічого неможливого, або як зробити жіночий колектив дружнім?

0
Поширити

Робота є частиною життя будь-якої дорослої людини. Іноді складається так, що ми проводимо на робочому місці більшу частину часу (ну хіба що за винятком сну та прийому їжі). Тому важливо, щоб на робочому місці між співробітниками не виникали регулярні конфлікти та розбіжності.

Жіночі колективи мають свою специфіку. Вважається, що представницям прекрасної статі складно працювати одна з одною. Але і тут все залежить від керівництва та загального настрою між працівницями. Давайте розберемося, як перетворити жіночий колектив на згуртовану команду.

Жіночий колектив: як у ньому адаптуватись

Часто можна почути, що бути новенькою в колективі, що складається на 100% з жінок, – дуже складно. Але є кілька прийомів, що дозволяють налагодити співпрацю:

  1. Визначте своє місце у колективі. Великі групи людей завжди поділяються на менші групи, а ті на невеликі компанії за інтересами. Як правило, з часом у будь-якому колективі з’являються певні ролі, які займає та чи інша людина. У деяких виявляються лідерські якості, у деяких – виконавчі, а деякі взагалі йдуть в опозицію до всіх і вся. Розуміння, хто і яку роль займає у компанії (крім робочих обов’язків), дає можливість краще зрозуміти нових колег і водночас знайти свою роль.
  2. Знайдіть спільні точки. Якщо колектив не виявляє зацікавленості до вас як нового спеціаліста, можливо перший крок потрібно зробити саме вам. Це не обов’язково має бути широкий жест. Вистачить і невеликої ініціативи. Можливо, комусь потрібна допомога чи хтось змушений затриматися після роботи. Так ви зможете скласти людині компанію, ближче познайомитися і порозумітися. До речі, важливо не лише пропонувати допомогу, а й вміти приймати її, якщо на те є необхідність.
  3. Забудьте про плітки. Навіть якщо у колективі є пліткарки, не варто до них приєднуватися. Спочатку краще не обговорювати співробітників, начальників чи підлеглих. Тримайте нейтралітет.
  4. Розвивайте емоційний інтелект. Спробуйте зрозуміти, що стоїть за словами та діями кожного, хто вас оточує. Розуміючи почуття інших, ви зможете правильно реагувати у будь-якій ситуації. А ще ви навчитеся краще розпізнавати свої почуття.
  5. Дотримуйтесь своєї позиції. Так, агресії краще уникати. Однак висловити свою думку та чітку позицію іноді просто необхідно.
  6. Будьте готові до того, що свої інтереси доведеться відстоювати. Постарайтеся зробити це без злості та агресії, але з упевненістю та непохитністю.
  7. Налагоджуйте співпрацю з колегами. Цікавтеся роботою кожного і не закривайтеся від колективу. Іноді це налагодження контактів допомагає у просуванні кар’єрними сходами.
Жінки колеги

Принципи побудови співробітництва у жіночому колективі

Що, у свою чергу, потрібно від директора салону і як він може вплинути на покращення клімату в колективі?

  1. Забудьте про поспішні висновки на користь будь-якої людини чи ситуації. У будь-якому конфлікті чи спірних моментах завжди дайте собі час на те, щоб розглянути позицію кожного, відпустити почуття та емоції та проаналізувати все тверезим розумом. Тільки після цього робіть висновки та беріться за вирішення проблем. В іншому випадку ви можете спровокувати ще більший конфлікт і погіршити ситуацію.
  2. Врахуйте те, що за кожним конфліктом стоїть погіршення продуктивності майстра. Атмосфера на робочому місці – найважливіша складова для ефективної праці. Тому постарайтеся мінімізувати будь-які конфлікти в колективі.
  3. Пам’ятайте, що тут головний ви. Керівник салону як капітан корабля, який веде судно крізь шторм і відповідає за всі процеси. І на ваші плечі у тому числі лягає допомога новій співробітниці у пошуку свого місця у колективі та завоюванні прихильності колег.

Директору салону важливо розуміти  ці принципи взаємодії з колективом, щоб атмосфера на робочому місці була дружньою та приємною, а співробітники могли виконувати свої обов’язки легко, не переживаючи про образливі висловлювання чи інтриги колег.

Схожі пости